Wat is een goede mobiele harde schijf?

thunderbolt ssd

Met het steeds kleiner en lichter worden van de laptops en pc’s lijken de opslagruimtes ook minder van belang te zijn bij de fabrikanten. Waar het werkgeheugen steeds meer wordt, worden de harde schijf opslagruimtes die standaard in de computers zitten, steeds minder. Een logische verklaring hiervoor is dat men steeds meer in de cloud gaat werken en dus minder ruimte nodig heeft om bestanden fysiek op de computer op te slaan. Maar in veel gevallen is opslag in de cloud niet de beste oplossing; denk aan gaming en het werken met 4K videobestanden. Voor die gevallen is een externe harde schijf een goede oplossing. Ook deze worden steeds kleiner en sneller en met de compatibiliteit van de USB-C en Thunderbolt aansluitingen worden de externe harde schijven ook steeds toegankelijker voor een groot publiek. Een Thunderbolt SSD harde schijf zou op dit moment dan de beste optie zijn voor de gamers of filmbewerkers.

De externe harde schijven van tegenwoordig kunnen ook veel meer dan alleen gegevens opslaan. Sommige harde schijven bevatten SD kaartlezers zodat je meteen beelden van een camera of drone kunt downloaden. Een aantal zeer uitgebreide modellen bevatten zelfs een ingebouwde WiFi functie waarmee ze als een mediaserver kunnen fungeren waar meerdere apparaten tegelijk verbinding op kunnen.

thunderbolt ssd

Kortom, er zijn op dit moment heel veel harde schijven om uit te kiezen en de nieuwere versies bevatten ook steeds andere functies. Maar op dit moment is het belangrijkste doel van de externe harde schijf nog steeds om op een veilige en betrouwbare manier je gegevens op te slaan.

Hoe de externe harde schijf wordt aangesloten op de computer speelt ook een belangrijke rol bij de snelheid van de schijf. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren op het gebied van aansluitingen, waarbij het er nu op lijkt dat er twee standaard aansluitingen zijn ontwikkeld waar we een lange tijd mee kunnen doorgaan. Dit zijn de USB-C en Thunderbolt aansluitingen. Daarbij is op dit moment de Thunderbolt SSD de snelste optie en de nieuwste Apple modellen en Windows PC modellen bevatten allemaal de poorten die deze aansluitingen ondersteunen.